EMDR

Soms maak je zoiets naars mee dat je het moeilijk achter je kan laten. Je blijft er aan denken, droomt er over en het beheerst je leven. Als dit het geval is, kan EMDR je helpen. We kunnen het verleden niet veranderen, maar wel je kijk er op.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, wat zoiets betekent als dat je door middel van oogbewegingen de lading van een herinnering af haalt om die opnieuw te verwerken. Het werd ontdekt als een techniek die vooral goed hielp bij mensen die last bleven houden van stressklachten nadat ze een ingrijpende gebeurtenis (trauma) mee hadden gemaakt, bijv. nachtmerries, herbelevingen, schrikachtigheid, somberheid en een verhoogd stressniveau. Deze posttraumatische stress klachten (PTSS) bleken erg goed te behandelen met EMDR. Maar tegenwoordig wordt EMDR veel breder ingezet dan enkel bij PTSS en wordt het geïntegreerd binnen vele behandelingen, bijv. bij de behandeling van angst- en paniekklachten, dwangklachten, persoonlijkheidsproblematiek en zelfs verslavingsproblematiek.

Ervaring van een cliënt: R. kwam bij me voor behandeling omdat hij 9 jaar geleden een ongeluk had meegemaakt, waarbij hij onder een heftruck terecht kwam en bijna zijn been verloor. Hoewel hij jaren lang dapper probeerde zijn leven weer zo goed mogelijk op te pakken, bleef hij last houden van het ongeluk. Hij was prikkelbaar en somber, gespannen en snel geïrriteerd. Hoewel hij EMDR in eerste instantie wat vreemd vond klinken, wilde hij het wel een kans geven. Het veranderde alles voor hem.

R: “Die EMDR is gek, man! Je voelt de spanning zo uit je weg lopen. Ik merk nu het verschil pas. Ik ben al jaren fysiek onder die heftruck uit, maar nu ben ik er mentaal pas onderuit. Ik kan weer genieten en ben dankbaar voor mijn leven.”

BewarenBewaren

BewarenBewaren